Mikä on sijoituskoira?

Sijoituskoira on kasvattajan valitsema koira, jota kasvattaja saa käyttää jalostukseen. Sijoituskoira voi olla myös aikuinen koira tai kasvattajan muualta ostama koira. Sijoituskoira on vastaanottajalle kuin oma koira lukuun ottamatta kasvattajalle sijoitussopimuksen ajaksi jäävää jalostus- ja omistusoikeutta.

Vastaanottajalla on koiran hallintaoikeus. Sopimusaika on yleensä nartun kohdalla neljä vuotta ja se sisältää yhden pentueen kasvattajalle. Koirasta maksetaan vakuusmaksu, joka palautetaan kokonaisuudessaan takaisin vastaanottajalle sen jälkeen, kun sopimus on täyttynyt.

Mikäli kasvattaja päättää jostain syystä jättää käyttämättä jalostusoikeutensa, voidaan sopimus purkaa ennen määräaikaa. Tällöin maksettua takuusummaa ei palauteta. Kasvattajalla ei ole oikeutta purkaa sijoitussopimusta ja saada koiraa takaisin, ellei vastaanottaja riko sijoitussopimusta

Mikäli päätän jättää käyttämättä koiraa jalostukseen terveydellisistä syistä tai luonteen vuoksi, siirrän koiran EJ-rekisteriin. 

Sijoitussopimus

Sijoitussopimus tehdään aina kirjallisesti Kennelliiton lomakkeella.

Vastaanottaja on velvollinen ilmoittamaan nartun juoksun alkamisesta viimeistään juoksun 2. päivänä kasvattajalle. Vastaanottaja ei saa luovuttaa sijoituskoiraa kolmannelle osapuolelle.

Koiran sijoittaminen on yhteistyötä koiran hyvinvoinnin parhaaksi. Kasvattaja pidättää itsellään koiran jalostusoikeuden.

Sijoituskoira on kasvattajan luona astutusmatkojen aikana sekä mahdollisen synnytyksen yhteydessä pidemmän aikaa, noin 2 viikkoa ennen synnytystä ja 7-8 viikkoa synnytyksen jälkeen. Kasvattaja ilmoittaa haltijalle koiran oleilun luonaan aina ennalta.

Sijoituskoiralle tulee haltijan ottaa vakuutus.

Kuka vastaa kustannuksista?

Haltija huolehtii sijoituskoiran normaaleista koiranomistajan kuluista esim. ruokinta, madotukset, rokotukset, vakuutukset, eläinlääkärikulut jne..

Kasvattaja maksaa sopimuksen aikana kaikki jalostukseen liittyvät kulut mukaan lukien viralliset terveystarkastukset, koiran haltija maksaa muut kulut. Kasvattaja huolehtii koiran kuljettamiset astutukseen ja haluamiinsa näyttelyihin ja kokeisiin. Kasvattaja kustantaa kaikki näihin liittyvät kulut. Kasvattaja maksaa sijoitussopimuksen aikana Spanielien taipumuskokeen osallistumismaksun.

 

Sijoituskoiran hoito

Vastaanottajan tulee tiedostaa omat velvollisuutensa ja vastuunsa sopimusta solmittaessa. Sijoituskoiraa hoidetaan ja huolletaan luovuttajan antamien ohjeiden mukaan aivan kuin omaksikin ostettua pentua. Sijoituskoiralle annetaan mukaan samat pennunhoito- ja ruokintaohjeet, kuin muillekin pentuesisaruksille. Nämä rodunomaiset hoito-ohjeet kuuluvat jo lakisääteisestikin pennunottajalle sovittaessa koirakaupasta.

Koirasta on huolehdittava niin, että se on hyvässä kunnossa. Se ei saa olla liian laiha tai lihava. Vastaanottajan tulee myös antaa koiralle vähintään peruskoulutus. Koira tulee opettaa käsittelyyn, pöydällä seisomiseen, hampaiden näyttämiseen ja kehässä liikkumiseen.

Sijoitussopimuksen aikana koiran turkki hoidetaan kasvattajan antaman ohjeistuksen mukaisesti Sijoituksessa oleva koiran trimmaa vain kasvattaja tai kasvattajan kanssa sovittu trimmaajaa. Sijoituskoiran kanssa tulee harjoitella spanielien taipumuskokeen eri osa-alueita (sosiaalisuus, jäljestys, haku, uiminen ja noutaminen), näihin saa kasvattajalta neuvot ja opastuksen.

 

YHTEYSTIEDOT

Riikka Ahtila puh. 0505587389 rigretas@gmail.com Vähikkäläntie 663, Vähikkälä (Janakkala) Y-tunnus: 2927495-3

SEURAA MEITÄ